Atrakcyjna zastawa stołowa nie tylko przyciąga uwagę, ale i podnosi prestiż lokalu. Dzięki niej restauracja staje bardziej elegancka, przyciąga większą ilość klientów, buduje niepowtarzalną atmosferę prawdziwie luksusowego wnętrza, w którym można zjeść romantyczną kolację lub uroczysty obiad. Jak stworzyć taką zastawę? Jakie przedmioty pomogą w zwiększeniu wizualnej atrakcyjności restauracyjnego stołu? Czy będzie to jedynie elegancki obrus, markowe sztućce i naczynia? A może ważniejsze będą dodatki, takie jak serwetki, świeczniki szklane czy wazony?

Co powinno znaleźć się na restauracyjnym stole?

Stylizacja restauracyjnego stołu ma olbrzymi wpływ na odbiór całości lokalu. Jeśli zadbasz o atrakcyjny wygląd stołu, cały lokal wyda się klientom ciekawszy, bardziej luksusowy, a serwowane w nim potrawy smaczniejsze. Jeśli stół będzie nakryty w sposób niechlujny, ustawione na nim elementy stołowej zastawy będą zniszczone lub względem siebie niedopasowane, cały lokal stanie się w oczach klienta mniej atrakcyjny, co może w negatywny sposób odbić się na postrzeganiu serwowanych w tym lokalu potraw.

Zastawa stołowa powinna być przede wszystkim czysta, spójna kolorystycznie i gatunkowo, niezniszczona i zadbana. Na prawdziwie eleganckim restauracyjnym stole powinien znaleźć się sterylnie czysty, najlepiej biały obrus, serwetnik z jednorazowymi serwetkami papierowymi, organizer z przyprawami, a także jakiegoś rodzaju element dekorujący. Takim elementem mogą być świeczniki szklane ze świecami – idealne rozwiązanie dla stolików dedykowanych dwóm osobom oraz szklane lub ceramiczne wazony na kwiaty. Oczywiście najlepiej, jeśli w takich wazonach znajdą się świeże kwiaty. Ustawianie na restauracyjnych stolikach pustych wazonów mija się z celem, zresztą podobnie jak pozostawianie na stołach szklanych świeczników bez świeczek.

Dopełnieniem eleganckiego stołu będą wysokiej jakości naczynia i sztućce. Ważne, żeby całość zastawy była jednorodna i wszystkie jej elementy pochodziły z jednego kompletu – były wykonane w ten sam sposób, z tego samego materiału, w jednym kolorze.

Jak podkreślić elegancję stołu?

Ważnym dopełnieniem eleganckiego nakrycia stołu są drobne dodatki, chociażby ażurowe serwetki układane pod talerzami czy tekstylne serwetki, w które owija się sztućce. Popularnym elementem dekoracyjnym są również świeże bukiety kwiatów oraz ozdobne świece. Do ich ustawienia potrzebne będą wspomniane już wcześniej świeczniki szklane i wazony. Co ważne, wielkość świec i bukietów powinna być dopasowana do wielkości stołu. Jeśli stół ma małą powierzchnię, nie można przesadzać z rozmiarem bukietu. Zbyt duży bukiet może zwyczajnie przeszkadzać w konsumpcji.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak położyć elektrykę w domku letniskowym?
Następny artykułZakup ścianki prysznicowej
Od 2007 roku zawodowo zajmuje się projektowaniem wnętrz. Przez ten czas nauczyłam się wielu fascynujących umiejętności. Blog jest moją prywatną oazą, na której dzielę się pomysłami na urządzenie własnego wnętrza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here