Jakie dekoracje na stół w restauracji?

Atrakcyjna zastawa stołowa nie tylko przyciąga uwagę, ale i podnosi prestiż lokalu. Dzięki niej restauracja staje bardziej elegancka, przyciąga większą ilość klientów, buduje niepowtarzalną atmosferę prawdziwie luksusowego wnętrza, w którym można zjeść romantyczną kolację lub uroczysty obiad. Jak stworzyć taką zastawę? Jakie przedmioty pomogą w zwiększeniu wizualnej atrakcyjności restauracyjnego stołu? Czy będzie to jedynie elegancki obrus, markowe sztućce i naczynia? A może ważniejsze będą dodatki, takie jak serwetki, świeczniki szklane czy wazony?

Co powinno znaleźć się na restauracyjnym stole?

Stylizacja restauracyjnego stołu ma olbrzymi wpływ na odbiór całości lokalu. Jeśli zadbasz o atrakcyjny wygląd stołu, cały lokal wyda się klientom ciekawszy, bardziej luksusowy, a serwowane w nim potrawy smaczniejsze. Jeśli stół będzie nakryty w sposób niechlujny, ustawione na nim elementy stołowej zastawy będą zniszczone lub względem siebie niedopasowane, cały lokal stanie się w oczach klienta mniej atrakcyjny, co może w negatywny sposób odbić się na postrzeganiu serwowanych w tym lokalu potraw.

Zastawa stołowa powinna być przede wszystkim czysta, spójna kolorystycznie i gatunkowo, niezniszczona i zadbana. Na prawdziwie eleganckim restauracyjnym stole powinien znaleźć się sterylnie czysty, najlepiej biały obrus, serwetnik z jednorazowymi serwetkami papierowymi, organizer z przyprawami, a także jakiegoś rodzaju element dekorujący. Takim elementem mogą być świeczniki szklane ze świecami – idealne rozwiązanie dla stolików dedykowanych dwóm osobom oraz szklane lub ceramiczne wazony na kwiaty. Oczywiście najlepiej, jeśli w takich wazonach znajdą się świeże kwiaty. Ustawianie na restauracyjnych stolikach pustych wazonów mija się z celem, zresztą podobnie jak pozostawianie na stołach szklanych świeczników bez świeczek.

Dopełnieniem eleganckiego stołu będą wysokiej jakości naczynia i sztućce. Ważne, żeby całość zastawy była jednorodna i wszystkie jej elementy pochodziły z jednego kompletu – były wykonane w ten sam sposób, z tego samego materiału, w jednym kolorze.

Jak podkreślić elegancję stołu?

Ważnym dopełnieniem eleganckiego nakrycia stołu są drobne dodatki, chociażby ażurowe serwetki układane pod talerzami czy tekstylne serwetki, w które owija się sztućce. Popularnym elementem dekoracyjnym są również świeże bukiety kwiatów oraz ozdobne świece. Do ich ustawienia potrzebne będą wspomniane już wcześniej świeczniki szklane i wazony. Co ważne, wielkość świec i bukietów powinna być dopasowana do wielkości stołu. Jeśli stół ma małą powierzchnię, nie można przesadzać z rozmiarem bukietu. Zbyt duży bukiet może zwyczajnie przeszkadzać w konsumpcji.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *