Organza – zanim zastosujesz ją w restauracji, dowiedz się jak się z nią obchodzić!

Organza materiał jest wielofunkcyjna i fascynuje nie tylko świat mody, ale i restauratorów i dekoratorów wnętrz. Mimo, że style i trendy zmieniają się często, ta tkanina jest wciąż popularna i preferowana jako integralna część dekoracji podczas różnego rodzaju uroczystości, co więcej – często jest wykorzystywana w nowy i innowacyjny sposób. Przyszłość organzy materiału jest więc bezpieczna, a ten artykuł ma na celu zapoznanie Cię z tym materiałem, abyś mógł go w pełni zrozumieć i w pełni wykorzystać podczas tworzenia dekoracji stołu i nie tylko w swojej restauracji.

Czym jest organza materiał?

Organza to cienki, gładki splot, zwykła tkanina tradycyjnie wykonana z jedwabiu. Wiele nowoczesnych organz jest już tkanych z syntetycznych włókien, takich jak poliester lub nylon, co sprawia iż ozdoby wykonane z organzy materiału są bardziej trwałe i praktyczne niż jedwab (i dużo mniej kosztowne).

Klasycznie organza służy do produkcji ubrań ślubnych i wieczorowych,ale jest równie mocno wykorzystywana w dekoracji wnętrz – nie tylko na stoły, ale też na przykład na firanki.

Jak dbać o organzę?

Najlepiej jest prać ją ręcznie i delikatnie – bo można zniszczyć w innym przypadku teksturę. Jednak wiadomo, że w świecie restauracji raczej nie ma czasu na takie manewry pielęgnacyjne, ale całe szczęście sztuczną organzę można też prać w odpowiednim trybie w pralce. Użyj ustawienia z chłodniejszą wodą lub ręcznego i nie umieszczaj równocześnie w pralce czegokolwiek innego, co mogłoby uszkodzić organzę. Chodzi np. o zamki błyskawiczne na bluzach lub haczyki na biustonoszach.

Po wypraniu organza materiał musi został rozłożona do całkowitego wyschnięcia, a następnie należy ją przechowywać z dala od bezpośredniego ciepła, szczególnie jeśli jest to poliester. Jeśli chodzi o prasowanie – nie ma odwrotu, jeśli „przypalisz” materiał za pierwszym dotknięciem. Zacznij więc od prasowania przy niskim ustawieniu temperatury i stopniowo zwiększaj, jeśli zajdzie taka potrzeba. Jeśli to możliwe, przetestuj żelazko w mało widocznym miejscu, aby żadne uszkodzenia nie były później widoczne na stole w restauracji. Dodaj warstwę ochronną, umieszczając wilgotną szmatkę między żelazkiem a organzą. Nie trzymaj też żelazka w jednym miejscu zbyt długo – można się domyślać czym to grozi. Unikaj wszelkiego ryzyka związanego z prasowaniem, zabierając się za to zadanie w zaparowanej łazience – para powinna pomóc w szybszym pozbyciu się zagnieceń. Organza materiał jest zdecydowanie tkaniną wartą takiego ostrożnego traktowania.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *