Praktyczna kuchnia – 3 cechy idealnej aranżacji pomieszczenia

Praktyczna kuchnia

Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy sporo czasu w ciągu dnia, przygotowując potrawy. Często zapominamy jednak o prostych udogodnieniach, które w znaczący sposób zwiększą komfort jej użytkowania i ułatwią codzienne czynności. Odpowiednie rozplanowanie kuchni spowoduje, iż gotowanie stanie się przyjemniejsze. Warto rozejrzeć się po różnych stronach internetowych, gdzie można znaleźć mnóstwo gotowych projektów i wykorzystać niektóre pomysły do stworzenia własnej aranżacji.  Jakie cechy powinna spełniać praktyczna kuchnia?

  1. Dopasowanie zabudowy do wielkości pomieszczenia
  2. Właściwy dobór urządzeń
  3. Odpowiednia ergonomia

Dopasowanie zabudowy do wielkości pomieszczenia

Odpowiednie rozmieszczenie najważniejszych elementów, takich jak lodówka, zlewozmywak i kuchenka, stanowić będzie klucz do sukcesu. Najlepiej, gdyby udało się umieścić wszystkie trzy urządzenia w wierzchołkach trójkąta o bokach 120 do 200 centymetrów. Jeśli jednak jesteśmy posiadaczami kuchni o szerokości nie przekraczającej dwóch metrów, lepiej jest wykorzystać zabudowę jednorzędową. Umieszczenie mebli w kształcie litery L na jednej ze ścian sprawdzi się natomiast w pomieszczeniach otwartych z jednej strony, na przykład kuchni połączonej z salonem.

Właściwy dobór urządzeń

Wyposażenie kuchni powinno być dopasowane do potrzeb osób, które będą z niej korzystać. Dużą lodówkę powinniśmy kupić, gdy mamy sporą rodzinę, a także w przypadku, gdy ze względu na brak możliwości zakupy robimy rzadko, w większej ilości. Kuchenkę gazową powinna zastąpić ceramiczna lub indukcyjna – kuchenki elektryczne – Allegro.pl to rozwiązanie znacznie bardziej ekonomiczne i bezpieczniejsze, zwłaszcza jeśli w gospodarstwie przebywają dzieci. Oszczędności przyniesie również wyposażenie kuchni w zmywarkę – nawet te mniejsze, o szerokości 60 cm usprawnią robotę w kuchni, a ze względu na niewielkie rozmiary bez problemu znajdziemy  dla niej miejsce.

Odpowiednia ergonomia

Projektując praktyczną kuchnię nie można zapominać o ergonomii. Wysokość, na jakiej znajdują się blaty, powinna współgrać ze wzrostem użytkownika. Oczywiście jeśli użytkownikami będzie większa ilość osób należy wziąć pod uwagę tą, która będzie korzystać z niej jak najczęściej, lub spróbować znaleźć kompromis. Optymalną wysokość ustalić można bardzo łatwo, wystarczy zmierzyć odległość od zgiętego łokcia do podłogi, a otrzymaną wartość zmniejszyć o 15 centymetrów. W  miarę możliwości w szafkach dolnych powinniśmy zrezygnować z półek, zastępując je szufladami. Unikniemy w ten sposób niezdrowego pochylania się w poszukiwaniu potrzebnych produktów. Szuflady z amortyzacją oraz w pełni wysuwalne znacznie ułatwią komfort korzystania z kuchni i uprzyjemnią codzienne czynności.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Separator image Posted in Kuchnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *