Czasami moda na niektóre rzeczy powraca i produkty, które trafiły do lamusa, wracają triumfalnie na salony (albo, jak w tym przypadku – do kuchni). Jeżeli chodzi o kwestię przyborów kulinarnych, to taki powrót do łask zaliczają właśnie wszelkiego rodzaju naczynia żeliwne. Eksperci zalecają obecnie inwestycję w tego rodzaju produkty, a to, że każdy powinien mieć w kuchni żeliwną patelnię, powiedzą wszyscy zapytani o to mistrzowie gotowania. Skąd ta niezwykła, ponowna popularność żeliwnych utensyliów kuchennych? Otóż okazuje się, że to nie tylko wszechobecna moda na wszystko, co jest retro. Istnieje wiele praktycznych i kulinarnych powodów, dla których żeliwo powraca.
Poprawiają się z wiekiem
Jedną z ich największych zalet jest to, patelnie żeliwne są prawdopodobnie jedynym dostępnym sprzętem kuchennym, który zauważalnie poprawia się po latach intensywnego użytkowania. Podczas gotowania na żeliwnej patelni stopniowo rozwija się naturalna, gładka patyna, zwana przez niektórych „przyprawą”, która z łatwością uwalnia smak jedzenia. Dobrze zahartowana żeliwna patelnia może stać się tak samo nieprzywierająca jak patelnia aluminiowa lub taka wykonana ze stali nierdzewnej. Z jedną istotną różnicą – na pewno obie „konkurentki” przetrwa.
Utrzymują ciepło
Żeliwo nie nagrzewa się bardzo równomiernie, ponieważ jego przewodność cieplna lub zdolność do przenoszenia ciepła z jednej części metalu do drugiej jest bardzo niska. Żeliwo za to dobrze sobie radzi z utrzymywaniem ciepła: gdy żeliwna misa jest gorąca, temperatura pozostanie w niej o wiele skuteczniej niż w przypadku misy ze stali nierdzewnej. To sprawia, że żeliwo jest idealnym materiałem do zastosowań o wysokiej temperaturze, takich jak smażenie steku. Początkowy spadek temperatury spowodowany dodaniem steku o niskiej temperaturze do gorącej patelni będzie znacznie mniejszy kiedy stosujemy patelnie żeliwne, co pozwoli na utrzymanie wyższego ciepła i lepsze zrumienienie smażonego mięsa. Nie trzeba chyba wspominać, że lepsze zrumienienie oznacza po prostu smaczniejszy stek.
Są praktycznie niezniszczalne
Trwałość żeliwa jest legendarna – wiele osób wciąż stosuje patelnie żeliwne, które są przekazywane przez ich rodzinę od pokoleń. Żeliwo jest praktycznie niezniszczalne i łatwo przywracalne do użyteczności w przypadku złego traktowania.
I bardzo wszechstronne
Zdolność żeliwa do opracowania tej nieprzywierającej powłoki sprawia, że naczynia z niego wykonane są niezwykle wszechstronne. Jest to dobrodziejstwo dla minimalistycznych kucharzy, którzy chcą zmniejszyć swoją kolekcję garnków i patelni do kilku kluczowych elementów, które mogą sprawdzić się w prawie każdym zastosowaniu.