Nowy charakter „domówek”

Nowy charakter "domówek"

Okres świąt Bożego Narodzenia to czas planowania wielu noworocznych i karnawałowych przyjęć. Często wiążą się one z szansą na poprawę swojej pozycji społecznej, a nawet zawodowej. Aby mieć gwarancję, że wszystko wówczas się uda, warto zainwestować w nowe krzesła do jadalni. Na wygodnym siedlisku wszystko bowiem smakuje lepiej, a dobry posiłek stanowi podstawę udanego przyjęcia.

Wybór rodzaju krzeseł do jadalni to ważna decyzja. Muszą one pasować do ogólnego wystroju wnętrza i spełnić ważną rolę podkreślenia wagi „proszonych obiadów”. Nie mogą być zbyt jasne by ewentualne poplamienie nie wywoływało dyskomfortu gości i późniejszego zawstydzenia gospodarzy. Jadalnia i krzesła do niej stanowią bowiem wizytówkę domu i od ich wygody może zależeć sposób odbioru przyjęcia przez zaproszonych na nie gości.

Jak kolor wpływa na smak?

Podczas dekorowania wnętrza warto zawsze pamiętać, że poszczególne zestawienia barw ułatwiają lub pogarszają kwestię trawienia. Podobnie mogą działać na stymulowanie ludzkiego apetytu. Badania naukowe udowadniają, że z zastawy w naturalnie białym lub lekko kremowym kolorze wszystkie potrawy smakują najintensywniej. Zwłaszcza gdy talerze, obrusy i krzesła do jadalni  posiadają znamiona żółtych i czerwonych wzorów.

Podobne efekty wywołują wszelkie odcienie zieleni. Jest to bowiem kolor prosto z natury, kierujący ludzką podświadomość do myśli o rozległych łąkach i połaciach trawy nastrajających do pikników na łonie natury. Nawet wówczas, gdy nie mamy własnych doświadczeń w tej materii, to sugestia płynąca z popkultury mówi, że tam, na świeżym powietrzu, wszystko smakuje o wiele lepiej niż siedząc na krzesłach w jadalni własnego domu.

Nowy charakter "domówek"

Każdy, kto uważa, że smakowanie potraw jest jedną z największych rozkoszy na naszej planecie powinien unikać błękitów. Krzesła do jadalni właśnie w tym kolorze mogą dodać charakteru wnętrzu lecz i odebrać apetyt. Według badań amerykańskich naukowców kolor niebieski skłania do marzeń i pozwala zapomnieć o głodzie. Hamuje też wysyłanie do mózgu sygnałów związanych z uczuciem sytości i smakiem posiłków. Przewaga tej barwy w miejscach służących do jedzenia powoduje więc mniejsze łaknienie i w konsekwencji minimalizuje radość ze spożywanego dania, nawet jeśli byłoby naszym ulubionymi w rzeczywistości najlepszym na świecie.

Klucz do sukcesu

Oczywiście warto pamiętać, że same krzesła do jadalni i kolor zastawy stołowej nie zapewni nam sukcesu podczas urządzanych w domu przyjęć.  Atmosfera i serwowane jedzenie znaczą o wiele więcej niż same dekoracje. Nie zapominajmy jednak, że detale też mają ogromną moc, a krzesła do jadalni to inwestycja na lata.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Separator image Posted in Kuchnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *