Jak chronić owoce i ciasta w restauracji?

Obecnie większość restauracji nastawia się nie tylko na doskonałej jakości obsługę klientów, ale również zachęcenie ich do spożywania większej ilości dań. Jednym ze skutecznych sposobów jest przygotowanie odpowiednich ekspozycji w lokalu, zawierających m.in. owoce czy ciasta w miejscu, w którym klient podejmuje decyzje zakupowe – czyli przy kasie.

Istotne jest jednak również to, aby produkty te były chronione przed czynnikami zewnętrznymi. Jeśli przy kasie krząta się sporo osób, to trudno oczekiwać, aby postawione tam owoce kojarzyły się z czystością – zwłaszcza w okresie chorób i przeziębień. Z drugiej strony drobne owady osiadające na owocach i ciastach też nie zachęcają do zakupu. Rozwiązaniem może być dobrze dopasowana patera z kloszem.

Co zagraża owocom i ciastom?

Wydawać by się mogło, że nic – w końcu cóż może stać się ciastu w restauracji? Jakie zagrożenia czyhają na owoce, gdy są one wystawione na kontuarze? Tymczasem istnieje wiele powodów, dla których klienci niechętnie sięgają po produkty w takich ekspozycjach – chodzi przede wszystkim o ich świeżość i zanieczyszczenie. Jednym z podstawowym argumentów przeciwko wyborowi takiego ciasta jest to, że zostało ono pokryte zarazkami innych osób (np. podczas kaszlu czy kichania), zwłaszcza gdy postawimy ciasto w okolicy kasy restauracyjnej. Trudno się z tym nie zgodzić; to samo dotyczy zastrzeżeń do owoców, w przypadku których klient nie ma pewności, czy nikt wcześniej ich nie dotykał. Kolejnymi argumentami, zwłaszcza w przypadku lekkich ciast z kremem, są zapachy kuchenne, które mogę do nich przenikać. Przy otwartym lokalu niepożądane są również m.in. kurz w wietrzny dzień albo owady, zwłaszcza te, których ukąszenie mogłoby być kłopotliwe. Aby zapobiec tego rodzaju wątpliwościom, wystarczy dobrze dopasować paterę z kloszem, który będzie ochraniał ciasta i owoce.

Szklane, plastikowe…

Do wyboru mamy przede wszystkim produkty przezroczyste, a więc wykonane ze szkła oraz plastiku. Dla ciast możemy zainwestować w specjalne schładzane patery z kloszem, doskonałe w przypadku cieplejszych dni, gdy krem może zwyczajnie nie wytrzymać pobytu poza lodówką. Bardzo często patery są również wykonane z lekko dymionego plastiku albo szkła, co może być świetnym rozwiązaniem w przypadku klimatycznych lokali w nowoczesnym stylu. Warto zastanowić się nad obrotową paterą z kloszem, która będzie pozwalała klientowi wybrać kawałek ciasta czy owoc, który chce otrzymać. Dla efektownych ciast warstwowych szczególnie dobrym rozwiązaniem będzie patera z kloszem na nóżce, ładnie eksponująca wygląd słodyczy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Separator image Posted in Kuchnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *